
Klaar om te wenden?
Klaar om te wenden? Ree!
Er zijn van die dagen dat het zinnetje op onze zeilschool in Friesland heel vaak gezegd wordt. Klaar om te wenden? Ree! Eigenlijk een vreemd zinnetje en er wordt me dan ook regelmatig door de kinderen op zeilkamp gevraagd wat het eigenlijk betekent.
En zo zijn er wel meer vreemde benamingen aan boord van een boot. Tijdens het zeilkamp in Friesland komen de volgende woorden regelmatig voor. Landvast, voorlijk, spruit, helmhout buikdenning en zo voorts en zo verder.
Maar dat zinnetje klaar om te wenden? Ree! komt soms dus wel heel vaak voor. En erop volgend Fokje mag los en in het begin zeg je vaak “Roer mag van je af” en natuurlijk de aansporing: “Ga maar aan de andere kant zitten”. De overstag manoeuvre zijn een aantal handelingen die bij elkaar horen en eigenlijk altijd dezelfde volgorde hebben en daardoor heel goed te oefenen.
De een heeft het sneller door dan de ander maar uiteindelijk ontstaat er altijd een vorm van automatisme. En dat is mooi. Er wordt aan boord gekletst en gezongen en tussen het gepraat door hoor je dan het zinnetje klaar om te wenden? Ree! De een doet de fok los, de ander trekt hem aan de schipper doet het roer van zich af en gaat aan de hoge kant zitten. De boot zeilt verder over de andere boeg en onderwijl gaat het gekwebbel door. Heerlijk, we zijn aan het zeilen.
Maar ja wanneer kun je een handeling helemaal op de automatische piloot doen? Op natuur talenten na lukt dat niet in een dag. Dus als instructeur kijk ik altijd even met een scheef oog of het fok wel losgelaten wordt en het roer de goede kant op gaat. Soms grijp ik dan eventjes in en zeilen we vrolijk verder.
Af en toe denk ik, weet je wat: Laat maar waaien. Het zonnetje schijnt het riet is mals en de bodem blauwe jeiter. Vol het riet in. Lekker vast lopen.
En hoe lossen we dat dan weer op met z`n allen? Belevenissen. Dat zijn het. Als je pech hebt dan heb je kinderen die al vaker geweest zijn. Allemaal gegil. Waarom gillen jullie zo? De riethamster wij zijn bang voor de riethamster! Sommigen zullen dat een raar woord vinden. Maar dat valt mee. De riethamster is een beest dat uitsluitend leeft in het riet. Is kleiner dan de grootste hamster en groter dan de kleinste cavia. Dat is de riethamster. Schuw en slaperig. Wat hij allemaal kan en doet dat kunnen de kinderen beter vertellen.