Telefonisch reserveren
0515-559353

De eerste avond op zeilkamp in Friesland

Zondagavond zeilkamp in Friesland

Het eten is op de afwas gedaan. We hebben een eindje gezeild. Het is zondagavond en het zeilkamp in Friesland is begonnen. Niet leuk maar het komt regelmatig voor. Heimwee. Het kind met heimwee heeft het heel leuk gehad op de boot. Tussen van de boot gaan en het avondeten begon het gevoel al wat op te borrelen. Het gemis van thuis.

Niet veel gegeten en het heimwee gevoel is niet meer binnenkamers te houden. Tranen rollen over de wangen. De ademhaling hikt en doet. Huilen en snikken. Het hoofd gebogen, de schouders hangend: “Ik wil naar hui huis!”

Zullen we even naar huis bellen?

Met heimwee is dat altijd fijn. Even bellen naar huis. In overleg met het thuisfront en vele waterlanders verder wordt afgesproken het vanavond in ieder geval te proberen.

Om zeven uur is er thee met een koekje en dan om 8 uur beginnen de spelletjes van de zondagavond. Niet dat we tijdens de zeilschool elke avond spelletjes doen. Maar op zondagavond wel. Op maandagavond vaak ook nog wel een paar. Touwtrekken en peddeldraaien. Even met z`n allen de energie eruit rennen met het spel peddel draaien en touwtrekken voordat er marshmallows gebraden worden op het kampvuur. Op zondagavond nog even geen kampvuur dan staat de kennismaking centraal.

En er zijn inderdaad kinderen die de namen willen leren. Al zijn het vooral de instructeurs die hun best doen. Want het is best makkelijk om de namen te weten. Voor de kinderen is het vooral belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen en zich thuis voelen.

Ze merken dat er regels zijn en ze komen er achter dat er veel vrijheid is. Vakantie zonder ouders het blijft natuurlijk een wondere setting.

De spelletjes die we doen beginnen met een namen rondje. We zitten met zijn allen in een kring en vertellen om de beurt hoe we heten waar we wonen hoe oud we zijn en wat onze hobby’s zijn. Ik ben Jelle ik woon in Uitwellingerga hier voor in de boerderij, ben 53 jaar en mijn hobby`s zijn schaatsen op natuurijs, lezen, biljarten, voetballen en zeilen. En dan gaan we rechtsom. Ik ben Jefrey 11 jaar…

We doen een aantal spelletjes en bij het laatste spelletje van de avond ga je naar bed als je afvalt en de overblijvers ook wel de winnaars van het spelletje krijgen een ijsje.

De avond is voorbij en iedereen gaat slapen. Maar ja zo eenvoudig en simpel is de werkelijkheid natuurlijk niet. Hoe beter ze slapen hoe leuker ze het zeilkamp vinden. Is mijn ervaring. Maar gaan ze ook allemaal in een keer slapen?

En dan hebben we nog het kindje met heimwee. Is dat zomaar overgegaan?

In het verhaal zondagnacht staat hoe het verder kan gaan.