Telefonisch reserveren
0515-559353

Zwemmen op zondagmiddag, de spanning uit de lucht

Op zondagmiddag gaan we altijd meteen het water op. De meeste kinderen vinden het begin van het zeilkamp in Friesland toch een beetje spannend. Bij mooi weer gaan we dan vaak naar een meertje in de buurt om te zwemmen. Als iets de spanning breekt dan is het wel met z`n allen het water in. Waterpret zo doe je het.

Er wordt altijd duidelijk gezegd duiken is verboden. Je kunt niet zien wat er in het water ligt dus springen we erin. Ook lopen we niet het water in. Je hebt zo maar je voet open aan iets scherps dat op de bodem ligt. Wij springen in het water en klimmen vanuit het water weer de boot op. Soms met behulp van een helpend handje. En wil iemand niet zwemmen dan respecteren we dat. Iemand erin gooien is altijd verboden. Ook omdat de boot vaak glad is door het druipende water van de zwemmers en er bij het erin gooien een stoeipartij vooraf gaat. Raar vallen kan dan zomaar gebeuren. En iemands keuze respecteren is eigenlijk heel vaak een goed idee.

Op zondagavond na het warm eten vertel ik de regels die we hebben tijdens de zeilschool week. En bovenstaande regels over het zwemmen is er een van. Dat is best een lang verhaal over het zwemmen alleen al. En nog niet eens zijn dat alle regels. Ook vertel ik op zondagavond dat we niet zwemmen tijdens het zeilen. Het is zo verleidelijk om bij windkracht twee het wel te doen en achter de boot aan te hangen met een touw. De kinderen vinden het heerlijk . Maar toch doen we het niet! Omdat het niet mag van ons. De bestuurbaarheid van de boot wordt dramatisch en het kan in de zomer best wel druk zijn. Zijn dat dan alle regels? Nee nog één: als we zwemmen blijven we in de buurt van de eigen boot.

En uitzonderingen dan? Op een meer en weinig andere boten? Nee dan ook niet. Dat klinkt best wel streng. En dat is het ook!

Nu zit er een tijd tussen de zondagmiddag en ons verhaal over de regels op zondagavond na het eten. Dat klopt. En daarom kan elke instructeur bij ons de regels dromen. En vertellen we op zondagmiddag niet alleen over de klauwval en de piekenval maar ook over springen, zwemmen en natuurlijk nog veel meer…..

Maar goed als we dan voor anker liggen en we springen erin dan is er geen beter begin van de week mogelijk. Ieder kind wordt vrolijk als die erin springt. Gillen, lachen echt vakantie in Friesland!