Us Untwyk

Zeilkamp vloot: De 30 kwadraat

In een 7,5 meter lange open zeilboot knallen over het water. In de trapeze hangen en voor de wind de spinaker erop zetten. Dat is zeilen in de 30 kwadraat.

Nu aanmelden

“’s winters houd ik mij bezig met het uitbreiden van onze vloot en het onderhoud van de huidige 16 kwadraat zeilboten die wij bezitten.”

Jelle, eigenaar Us Untwyk

De geschiedenis van onze 30 kwadraat.

Sinds de winter van 2007 is er elke winter een nieuwe 16 kwadraat gebouwd. In de zomer van 2014 was de hele vloot vervangen. Wat zou het leuk zijn om naast al die mooie houten 16 kwadraten een vlaggenschip te bouwen. Vroeger had ik wel eens gezeild in een 30 kwadraat van een vriend van me en vond dat een overweldigende ervaring. Door het enorme oppervlakte aan tuig, het gewicht en de lengte van de boot reageert de boot heel gracieus en een beetje vertraagd op elke windvlaag. Het is te vergelijken met een kajuitjacht, met het verschil dat je op een open zeilboot zit. Voor mij was dat een geweldige ervaring.

Tijdens de Sneekweek zag ik de dertigkwadraten natuurlijk ook zeilen. En voor en na de wedstrijd stil liggen voor de wal. Dan viel me altijd de metamorfose op die de boot dan ondergaat. Liggend aan de wal met het zeil naar beneden lagen ze altijd een beetje lomp in het water. Maar zeilend met dat eindeloos ranke grootzeil veranderde de dertig kwadraat in de meest elegante vloot van de hele Sneekweek. Als ik ooit zo`n boot kon bemachtigen….

En toen werd het dus 2014 en kwam de vraag wat het vlaggenschip moest worden. Door de bouw van de 16 kwadraten had ik ervaring opgedaan in het werken met hout. De 30 kwadraat club had nieuwe mallen en zo heb ik de boot in twee winters gebouwd. Op de foto is goed het resultaat te zien van de winter 2014/2015. De afbouw van het schip is in de winter erna gebeurd.

Zeilschoolhouder bouwt historische dertigkwadraat.

Lees ook het artikel over onze dertigkwadraten in de Leeuwarder Courant.

Onze 30 kwadraat: De Cornelia.

De Cornelia is in 2016 goedgekeurd voor de wedstrijden en heeft het nummer 37 gekregen. In totaal zijn er dus niet heel veel boten van gebouwd. En de meeste 30 kwadraten zijn al een poos geleden gebouwd, tussen 1937 en 1955. Grappig is dat van de 36 gebouwde 30 Kwadraten er nog veel in top conditie zijn. Tijdens het Nederlands Kampioenschap staan er meer dan 20 boten aan de start. Dat er 37 nummers zijn uitgegeven en er 36 boten zijn komt omdat bootnummer 11 niet is verstrekt omdat ze dat het gekkengetal vonden.

Het paradepaardje van de zeilvloot

Spinaker en trapeze

Zeilen als een vorst in de mooiste boot van Friesland

“Iedereen zat naar ons te kijken”

Adres

Greate Sudein 3
8624 TV Uitwellingerga

T 0515-559353
E info@zeilkamp.nl