Us Untwyk

Zeilkamp vloot: De 16 kwadraat

Een 16 kwadraat is een middelgrote
open zeilboot van hout met 16 m2 zeil.

Nu aanmelden

“’s winters houd ik mij bezig met het uitbreiden van onze vloot en het onderhoud van de huidige 16 kwadraat zeilboten die wij bezitten.”

Jelle, eigenaar Us Untwyk

Unieke zeilervaring in houten boten.

Zeilen is prachtig en zeilen in een houten 16 kwadraat is de overtreffende trap. Met elkaar maak je het gezellig maar de sfeervolle boerderij en de houten boten verhogen het vakantie gevoel! Zeilkamp in optima forma.

In tegenstelling tot andere zeilscholen krijgt uw kind bij ons nog steeds les in zelfgebouwde en goed onderhouden houten 16 Kwadraten. Reden hiervan is dat wij de boten zó mooi vinden en ze daarnaast ook geweldig zeilen. In de winter bouwen wij regelmatig een nieuwe boot én geven we de huidige vloot een nieuwe lakbeurt. Zó creëren wij met onze zeilschool een zeilkamp met een uniek karakter. Veel zeilscholen en verhuurders zijn in de jaren ‘80 overgestapt van de 16 kwadraat op de Polyvalk. De belangrijkste reden hiervan is het vele onderhoud dat deze houten zeilboot vereist.

Het tuig en de bouw van onze 16 kwadraten.

Grappig van onze vloot is dat de boten van verschillende houtsoorten zijn gebouwd. De Pluisje is gebouwd van Russisch Lariks, de Marthe en de Gogo van Lauragamela en de Jentje van de houtsoort Qualajoepatatajoepa. De overige boten trouwens gewoon van Mahonie.

De houten zestienkwadraat is nog steeds een populaire zeilboot. Inmiddels worden de boten ook vaak van polyester gebouwd, omdat dat goedkoper is en omdat ze veel minder gevoelig zijn voor onderhoud. Er mogen echter geen officiële klassewedstrijden mee gezeild worden. De polyester zestienkwadraten worden veel gebruikt door verhuurbedrijven en zeilscholen. Ook de oudste zeilschool van Nederland (‘t Vossenhol) geeft nog altijd zeilinstructie in de zestienkwadraat, maar Zeilcentrum de Wijde Aa en Zeilschool Us Untwyk geven nog echt lessen in houten zestienkwadraten. De boot is qua afmetingen en tuigage ongeveer te vergelijken met de Valk.

De zestienkwadraat is de grootste Nationale wedstrijdklasse en is springlevend. In 2011 is het 80 jarig jubileum van de zestienkwadraat gevierd op het Paterswoldsemeer. Bakermat van menig 16m2 die door de beroemde botenbouwers Helder en Visser zijn gebouwd.

Kenmerken van onze 16 Kwadraat.

  • Recent gebouwd
  • Hele schip van hout
  • Topconditie
  • Klassiek en mooi gelijnd
  • Dubbel bind rif
  • Eventueel aangehangen buitenboord motor

Leer zeilen in een 16 kwadraat bij Zeilkamp Us Untwyk.

“Mijn zoon Johan is 3 jaar op rij naar Us Untwyk gegaan. Maar de verhalen kwamen toen onze dochter Annelies geweest was (ook 3 jaar trouwens). Leuke vrolijke verhalen…. tja meisjes vertellen vaak meer.”

Helga, 46

Adres

Greate Sudein 3
8624 TV Uitwellingerga

T 0515-559353
E info@zeilkamp.nl