Telefonisch reserveren
0515-559353

De eerste dag op zeilkamp in Friesland

Je zit in de auto op weg naar een zeilkamp in Friesland. En je vindt het doodeng. Waar ga ik heen en wat ben ik lang van huis. Er staat aankomst tussen half twee en twee maar we zijn veel te vroeg. Dus wordt er nog maar even getankt en koffie gedronken bij het pompstation zelf hoef je niks. Mooi op tijd komen we aan. En na het bed uitzoeken, de slaapzak uitrollen en wat spelletjes te hebben gezien zoals de flipperkast de pingpongtafel en het tafelvoetbalspel moet je je ook nog haasten. Want we gaan om 14.00 al op de boot en er wordt gezegd dat het handig is om je zwemkleren alvast aan te doen en een handdoek mee te nemen. Ondertussen zie je ook al wat kinderen voetballen tussen de andere ouders door die er met een kop koffie in de hand wat staan te kletsen. Ook heb je het schoolbord gezien in de boerderij met alle namen van instructeurs met daaronder de namen van de kinderen. Onder de naam Baloe zag je duidelijk je eigen naam. Wie is Baloe en zou die echt zo heten?

Met de handdoek onder je arm staand naast je moeder komt er een man op je af. Hallo ik ben Jelle hoe heet jij? Ik ben Merel. Eens even kijken Merel bij wie jij in de boot zit. Baloe. Daar staat ie in de derde boot, de Femke. Onder de brandtrap mag je een zwemvest uitzoeken en dan bij Baloe op de boot stappen.

Zo raken alle boten vol en gaan we op zondagmiddag op pad met de zeilboot. We bomen en peddelen de sloot uit. Ook als de wind gunstig is zeilen we niet. We bomen en peddelen. Zo hebben we alle tijd om de ouders uit te zwaaien en hebben de ouders alle tijd om nog een foto te nemen of nog wat te zeggen. Rustig beginnen. De sloot achter de boerderij ligt heel beschut dus alles gaat kalmpjes aan. En de eerste keer in de boot is best wel spannend en dan ook nog eens op zeilkamp waarbij je niemand kent maakt het eigenlijk nog spannender. Dat je dan wat aan t doen bent met een peddel of dat je het roer in de handen krijgt maakt het niet minder spannend maar zorgt wel voor wat afleiding.

Voor de ouders is er ook een voordeel. Als alle kinderen op de boot gaan is er een heel natuurlijk afscheid met je kind. Nog even zwaaien en dan maar weer naar huis.

Op het eind van de sloot gaan alle boten van de zeilschool het riet in en worden aangemeerd aan de vaarboom. Iedereen wordt geleerd wat de piekenval is en de klauwval. En iedereen moet ook nog eens zelf (met soms een beetje hulp) het grootzeil hijsen. Maar dan als er ook nog wat verteld is over de mast de giek en de gaffel zijn we aan het zeilen.

Tijdens het bomen en peddelen werd er al lekker gekletst en nu we de les zeilen hijsen hebben gehad gaat het kletsen lekker door. Best leuk eigenlijk. En Baloe wanneer gaan we eigenlijk zwemmen?

Ja zegt Baloe, dat lees je in het verhaal zwemmen op zondag.