Telefonisch reserveren
0515-559353

Zeilen op zondagmiddag

De eerste middag van het zeilkamp in Friesland is echt heel belangrijk. Veel kinderen vinden het best spannend en dan is het fijn als ze het snel naar de zin hebben en dat ze zich op hun gemak voelen.

Dat is een van de redenen waarom we direct bij aankomst ons al weer klaar maken voor vertrek. Niet gelijk natuurlijk. De ouders willen vaak wel een kopje koffie. Soms is er een hond mee die wil ook wat drinken De slaapplek wordt bekeken en de grote weekendtas krijgt een plekje en de slaapzak wordt alvast uitgerold. Bij mooi weer is het advies de zwemkleren alvast aan te doen en de handdoek mee te nemen.

Sommige kinderen slikken medicijnen of hebben een andere bijzonderheid. De aankomst is bij uitstek het uitgelezen moment om het er even over te hebben.

We proberen vaak rond twee uur te vertrekken. En na wat peddelen en bomen en uitleg over het hijsen van de zeilen zijn we op zondagmiddag met zijn allen aan het zeilen. Ook de jongste kinderen zitten dan in de 16 kwadraat. Allemaal op pad!

Voor veel kinderen is het heel vreemd dat de boot scheef gaat. Wat voor een zeiler een heel natuurlijk gevoel geeft dat de boot een helling krijgt als reactie op een windvlaag zo onnatuurlijk voelt het voor de kinderen die nog nooit op een zeilboot hebben gezeten.

En komt er dan een vlaagje op zondagmiddag en gaat de boot een beetje scheef dikke kans dat je een gilletje hoort. En is de boot weer wat rechter dan de onvermijdelijke vraag: kan de boot ook omslaan? En eerlijk is eerlijk toen ik instructeur was midden jaren tachtig bij zeilschool de Wilgenhoek van Gerard en Fop Wuring werd die vraag me ook vaak gesteld. Want veel dingen veranderen in de loop der jaren maar ook heel veel blijft hetzelfde. En toen, in de jaren tachtig, zei ik dan ter geruststelling: nee deze boot kan niet omslaan.

Maar goed dat antwoord geef ik niet meer. Ik zeg nu gewoon dat de boot inderdaad kan omslaan. Waarop de wedervraag vaak is. Bent u zelf wel eens omgeslagen? Waarop ik heel eerlijk kan antwoorden van niet (echt waar). We hebben het er vaak even over en in de meeste gevallen went het schommelen van de boot best wel snel. Ik doe voor wat er gebeurd als ik de grootschoot los laat. De wind valt uit de zeilen en de boot ligt recht en de gang is eruit.

Het lijkt nu net of we het aan boord hier veel over hebben. Maar de meeste verhalen gaan toch over school, sport, vakanties, broertjes en zusjes en wat eten we vanavond? Ja wat eten we vanavond? Wilt u het weten? Het volgende verhaaltje: avondeten.